Després de CIMS 2021, comencem a recórrer un camí cap al futur del muntanyisme.
Després de CIMS 2021, comencem a recórrer un camí cap al futur del muntanyisme.
El caràcter global i multidisciplinari del muntanyisme marcarà les seues línies estratègiques i la seua relació amb la societat. Aquesta ha sigut una de les conclusions que s'han extret després de la celebració de l'I Congrés Intergeneracional de les Muntanyes (CIMS), que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Cocentaina. Precisament, aquesta naturalesa heterogènia de l'àmbit muntanyenc suposava un dels grans reptes que aquest esdeveniment ha afrontat: presentar diverses temàtiques de treball, des de perspectives de present, passat i futur.
Durant 3 dies aquest congrés CIMS ha posat en valor una sèrie de línies d'investigació poc conegudes entre els assidus als esports de muntanya: desenvolupament socioeconòmic, inclusió, noves tendències dels esports de muntanya, models de gestió, salut, formació i seguretat. Serà a partir d'aquestes jornades que aquestes línies d'investigació començaran a ser desenvolupades pels experts en cada matèria i assumides pel col·lectiu de muntanyencs i clubs.
Un dels grans objectius del congrés era fer una reflexió conjunta sobre el paper dels joves i la seua participació en el món federatiu, “perquè els joves de hui seran els responsables del demà en els clubs de muntanya i activitats esportives”. En aquest sentit, s'han pogut compartir algunes qüestions per a aconseguir aquesta fi: la formació, la seguretat, la inclusió, la millora en la gestió de les entitats esportives, les. noves tecnologies, la incorporació de les famílies en les activitats muntanyenques i els valors que ofereix el muntanyisme a la societat en relació amb l'estima del territori i la sostenibilitat de les seues propostes.
A més, al llarg de la trobada s'ha posat de manifest la sòlida presència i participació de la dona en els nivells tractats: professional, esportiu, acadèmic i social.
Com va assenyalar Carlos Ferrís, president de FEMECV, durant la inauguració, es tracta de la primera trobada d'aquest tipus que se celebra a la Comunitat Valenciana i en els quasi 60 anys d'història que té la federació. “És un esdeveniment amb ponents de destacat prestigi que acostaran als nostres federats i als assistents el major coneixement del que està passant ara mateix en el món del muntanyisme”, va comentar.
Federacions de muntanya com la del País Basc o Castella i Lleó han participat en el congrés. També centres excursionistes i escoles d'alta muntanya de tot el territori nacional.
Ara és moment de recopilar les conclusions de cadascuna de les ponències, taules redones, xarrades i tallers, per a marcar les línies de treball dels pròxims anys en l'àmbit de la muntanya.